18 Mayıs 2012 Cuma

İğne Deliği Fotoğrafçılık Nedir?




İğne deliği fotoğrafçılık objektifsiz fotoğrafçılıktır. Küçük bir delik objektifin yerini alır. Işık delikten geçerek kameranın içinde görüntüyü oluşturur.
www.bizdevar.blogspot.com
İğne deliği kameralar büyük bir dikkatle ya da rastlantısal olarak geliştirilebilir ve büyük ya da küçük olabilirler. Deniz kabukları, konserve, soda ve kurabiye kutuları hatta içi boşaltılmış bir buzdolabı dahi kameraya dönüştürelebilir. Bugüne kadar yüz maskesi gibi plasterden, nitelikli ahşaptan ve metalden iğne deliği sayısı da artabilecek şekilde pek çok kamera yapılmış, tren vagonları ve büyük odalar kamera olarak kullanılmıştır. Temel olarak iğne deliği kamera bir yüzeyinde küçük bir deliğin, diğerinde ise film ya da duyarlı yüzeyin bulunduğu bir kutudur. İğne deliği kameralar eğlence, sanat ve bilim için kullanılmaktadır.

Kameraları tasarlamak ve üretmek büyük bir eğlencedir. Aynı zamanda kendi ürettiğiniz kamerayla görüntü elde etmek de büyük bir zevktir. Ama profesyonel fotoğrafçılıkta avantajları, sınırları, karekteristikleri ve potansiyeliyle iğne deliği kamera yalnızca bir görüntüleme aracıdır. Kameranın potansiyeli en üst noktada kullanılarak etkileyici görüntüler üretilebilir. Bu görüntülerin pek çoğu asla bir objektifle oluşturulabilecek nitelikte değildir.

İğne Deliği Fotoğrafçılığın Karekteristik Özellikleri

İğne deliğiyle elde edilen görüntüler objektifle üretilenlere kıyasla daha az keskindir. Görüntü neredeyse sonsuz bir alan derinliğine sahiptir ve oluşan görüntü geniş açılı, tamamen düz çizgilerin meydana getirdiği bir perspektifle ortaya çıkar. Diğer taraftan iğne deliğiyle elde edilen görüntülerde, basit bir mercekle üretilenlerle bile kıyaslandığında, büyük bir kromatik sapma problemi vardır ve büyütülme toleransları oldukça düşüktür.
Pozlama süresi yarım saniyeyle saatler arasında değişir ve genellikle uzundur. Görüntüler filme ya da kağıda, negatif ya da pozitif ve renkli ya da siyah-beyaz olarak kaydedilebilir.